7 Φεβρουαρίου 2014

Παρακολουθήσεις μέσω smart phones με πέντε ευρώ την ώρα

Παρακολουθήσεις μέσω smart phones με πέντε ευρώ την ώρα


Με κόστος μόλις πέντε ευρώ την ώρα η νέα τεχνολογία επιτρέπει την συνεχή παρακολούθηση των πολιτών. (smh.com.au)

Παλιά, πριν την επέλαση της νέας τεχνολογίας, οι κρατικές υπηρεσίες ξόδευαν μία περιουσία για κάθε ύποπτο που έθεταν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις για το κατασκοπευτικό παρελθόν των ΗΠΑ, η NSA έπρεπε να ξοδεύει περισσότερα από 350 δολάρια την ώρα για κάθε στόχο! Για τη «δουλειά» επιστρατεύονταν αρκετοί πράκτορες, αυτοκίνητα για παρακολουθήσεις κ.λπ.


Σήμερα στην εποχή των smartphones, το ζήτημα έχει απλοποιηθεί τόσο ώστε με μόλις 5 ευρώ την ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για τον ύποπτό τους

Σήμερα στην εποχή των smartphones, το ζήτημα -με τη βοήθειά μας- έχει απλοποιηθεί τόσο ώστε με μόλις 5 ευρώ την ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να γνωρίζουν τα πάντα για τον ύποπτό τους. Που βρίσκεται, με ποιόν είναι μαζί, τι λέει στο τηλέφωνο, προς ποια κατεύθυνση κινείται και πολλά άλλα και ενδιαφέροντα.

Για τους πολίτες, το ζήτημα δεν είναι φυσικά οικονομικό. Είναι πρακτικό.

Σήμερα, οι αρχές ενός κράτους με καλές υποδομές, μπορούν να παρακολουθούν συγχρόνως εκατομμύρια άτομα από την άνεση ενός γραφείου και μερικών υπολογιστών.

Πιο ενδιαφέρον είναι, ίσως, το ότι οι πολίτες, έχουν αρχίσει να αποδέχονται τις παρακολουθήσεις ως αναγκαίο κακό (μερικοί και ως καλό) των τεχνολογικών ανέσεων που απολαμβάνουν.

Ισως επειδή γνωρίζουν ότι και οι ίδιοι (μέσω facebook, twitter, instagram κ.λπ.) αποκαλύπτουν τόσο προσωπικές πληροφορίες όσο καμία μυστική υπηρεσία δεν μπορούσε να φανταστεί 15 χρόνια νωρίτερα.

Η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, αυτοκινήτων με δέκτες GPS και άλλων συσκευών μέχρι και των smart τηλεοράσεων, είναι κάτι που σιγά-σιγά όλοι θεωρούμε αναπόφευκτο μέχρι του σημείου να μη μας ενοχλεί.

Μερικοί από εμάς επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε και κάποιοι άλλοι επειδή δεν πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Πράγματι, η εποχή της παρακολούθησης σε… τιμές κάτω του κόστους, είναι το καλύτερο δώρο για τις κυβερνήσεις που έχουν την ασφάλεια ψηλά στην ατζέντα τους.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι πλέον η τεχνολογία αυτή βρίσκεται και στα χέρια ιδιωτών οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τόσο ευγενή κίνητρα…

του Χρήστου Δασκαλόπουλου

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου