11 Ιουνίου 2015

Γεννηματά: Αλίμονο αν ζήσουμε άλλους 9 μήνες όπως οι 5 προηγούμενοι






Η υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση και στις εκλογές του κόμματος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά τα όσα είπε η κ. Γεννηματά:

Για τη διαπραγμάτευση

Έχουμε ζήσει μια παραλυτική αβεβαιότητα τους τελευταίους μήνες. Η ανοχή της οικονομίας και της κοινωνίας εξαντλούνται. Κάθε μέρα που περνά δυσκολεύει η κατάσταση. Υπάρχουν υγιείς επιχειρηματίες που άντεξαν την πενταετία της κρίσης και τώρα δεν μπορούν να δανειστούν ούτε ένα ευρώ. Αλίμονο αν ζήσουμε άλλους 9 μήνες όπως οι 5 προηγούμενοι. Προέχει να βρεθεί λύση, να σταματήσει η αβεβαιότητα.

Η δική μας στρατηγική επιλογή είναι η παραμονή στην ευρωζώνη. Αποτελεί την επιλογή του 80% του ελληνικού λαού και είναι η μοναδική στρατηγική που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τη χώρα.

Δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να χτίζουμε πάνω σε αυτά που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι. Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ από το Φεβρουάριο που έφτασε σε μια συμφωνία, να προχωρήσει, να εξειδικεύσει τα μέτρα, έδειξε ατολμία και προσωπικά ο κ. Τσίπρας με αποτέλεσμα να χαθούν όλοι αυτοί οι μήνες και να βρεθεί σε πολύ δυσκολότερη θέση η χώρα.

Έχασαν πολύτιμο χρόνο και δεν διαπραγματεύτηκαν σκληρά. Μπορούσαν να αξιοποιήσουν και την πολιτική δύναμη που είχε μια νέα κυβέρνηση με αυτή την πλειοψηφία και τη στήριξη που είχαν από την αντιπολίτευση για πρώτη φορά στα πέντε χρονιά που αντιμετωπίζουμε την κρίση. Και βεβαίως έπρεπε να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα διότι υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά και δεν χρειάζονταν 240 δις δάνειο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της χώρας. Όλους τους προηγούμενους μήνες ο Πρωθυπουργός δεν τόλμησε να διαπραγματευτεί σκληρά, να πάρει αποφάσεις έγκαιρα με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, άρα και η διαπραγματευτική της δύναμη. Το πληρώνουμε αυτό.

Πιστεύω ότι κοντεύουμε να πληρώσουμε το αντιμνημόνιο ίσως και περισσότερο από ότι έχουμε πληρώσει το μνημόνιο.

Είναι πολύ σημαντικό το πλαίσιο και η προοπτική που θα εξασφαλίζει η συμφωνία, τουλάχιστον αυτή τη φορά, να αποκατασταθεί το λάθος που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης και χάθηκαν τα 11 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για τις εκλογές της Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ

Θα ήθελα να καλέσω όλους όσους ενδιαφέρονται για το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και που πορεύτηκαν τα τελευταία χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, να έρθουν την Κυριακή στις κάλπες, Η συμμετοχή έχει αξία, δίνει δύναμη όχι στον πρόεδρο που θα εκλεγεί, αλλά στο νέο εγχείρημα που είναι μεγάλο. Ο τρίτος πόλος πρέπει να δημιουργηθεί, είναι μια αναγκαιότητα για τη σταθερότητα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου