11 Ιουνίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ - ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Ο Α.Τσίπρας πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές - Χρηματοδότηση, "κούρεμα" χρέους και έξοδος στις αγορές


Η κυβέρνηση πάει για μεγάλο deal με τους δανειστές. Η συμφωνία που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές σε καθαρά πλέον πολιτικό επίπεδο είναι να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα χωρίς νέα δάνεια, αλλά με την αποδέσμευση κονδυλίων του τρέχοντος προγράμματος, να μεταφερθεί το χρέος της Ελλάδας προς την ΕΚΤ στον ESM και να υπάρχει δέσμευση των δανειστών στη συμφωνία που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες για συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στη διευθέτηση όλου του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».

Κόντρα στις Κασσάνδρες που ήθελαν ρήξη με τους δανειστές, να καταρρέει η χώρα και να έρχεται η συντέλεια του κόσμου στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το παιχνίδι, έστειλε στις Βρυξέλλες δύο δικούς του ανθρώπους, τους Παππά και Τσακαλώτο, και με αποφασιστική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έβαλε στην άκρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί να κλείσει μία συμφωνία με βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη, να δώσουμε και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με ένα χρέος βιώσιμο. Σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, άλλα σε όλη την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε έως τα ξημερώματα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Τώρα ποια είναι αυτή η συμφωνία που τα συμπεριλαμβάνει όλα και αν κλείσει με όρους κοντά σε αυτούς που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, θα συνιστά μία μεγάλη επιτυχία, δεδομένων βέβαια των συνθηκών.

Παρατείνεται η δανειακή συμφωνία μέχρι και εννέα μήνες. Οι θεσμοί λένε μέχρι το Μάρτιο του 2016, που λήγει και το πρόγραμμα με το ΔΝΤ, αλλά η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, που ήδη χθες έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση και αύξησε κατά 2,3 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Η παράταση της δανειακής σύμβασης δεν θα έχει νέα δάνεια. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να φορτωθεί με άλλα δάνεια. Τί πρόκειται λοιπόν να συμβεί; Αυτό είναι το άκρως σημαντικό. Να μεταφερθεί όλο το χρέος της Ελλάδας από την ΕΚΤ στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το χρέος αυτό είναι περίπου 27 δισ. ευρώ και αν μεταφερθεί, τότε παύει να ισχύει το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα πως αν δεν πληρωθεί μία δόση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε πας σε πιστωτικό γεγονός. Η δε μεταφορά αυτή του χρέους μπορεί να γίνει με ακόμη μικρότερο επιτόκιο, κάτι που συνιστά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του αυτού χρέους.

Πώς όμως θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της χρηματοδότησης της Ελλάδας προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ αλλά και προς τους ιδιώτες εντός της Ελλάδας που έχει γίνει μία εσωτερική στάση πληρωμών; Με χρήματα που θα δοθούν από το τρέχον πρόγραμμα. Αυτό θα προβλέπει η συμφωνία. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει στη διάθεση της, στο χρονικό διάστημα της παράτασης της δανειακής σύμβασης, τα 3,8 δισ. από τις δόσεις των Ευρωπαίων, τα 10,9 δισ. από το ΤΧΣ, το 1,2 δισ. που αναμένεται να επιστραφούν από την ΕΚΤ και τα κέρδη 1,9 δισ. από ελληνικά ομόλογα που θα επιστρέψουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Επίσης, θα μπορεί να έχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ που θα αποδώσουν το 2016 οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα κατά το 2015, ενδεχόμενα 2-3 δισ. ευρώ από αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και ενδεχόμενα 2-3 δισ. από πιλοτικές εκδόσεις νέων ομολόγων.

Στη συμφωνία, επίσης, θα γίνεται σαφής αναφορά στο πώς και με ποια διαδικασία θα «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο όμως θέλει και το ΔΝΤ να βγει η Ελλάδα στις αγορές εντός του 2016.

Τώρα, προφανώς και οι δανειστές δεν τρελάθηκαν για να κάνουν όλες αυτές τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και αυτό είναι το ζητούμενο. Τα ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει αυτή η συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου ή και συντομότερα, έως τις 18 του μήνα, είναι το θέμα που συζητείται αυτή τη στιγμή.

Όλο αυτό το «πακέτο», όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Για να γίνει το επόμενο βήμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θίγονται οι βασικές «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ήδη, ο πρώτος συμβιβασμός έγινε στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση μετακινήθηκε στο 1% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2015, ενώ πιθανόν να πάει και στο 2% για το 2016. Το θέμα του ΦΠΑ μένει επίσης να κλείσει, όπως και το τι θα γίνει με τις πρόωρες συντάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως θα είναι μία ακόμη παραχώρηση της κυβέρνησης.

Όσον αφορά σε άλλες μεταρρυθμίσεις, αυτές μπορεί να έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών ή αεροδρομίων ή στο φορολογικό σύστημα κ.α.

Είναι η πρώτη φορά πάντως που γίνεται μία συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και έχει ως στόχο να δώσει οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας με λύση για το χρέος και έξοδο στις αγορές. Αν η κυβέρνηση καταφέρει και το πετύχει, τότε θα πρόκειται σαφώς για μεγάλο deal και μεγάλη επιτυχία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου