1 Ιουνίου 2015

Economist: Η συμφωνία φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα




Με τις διαπραγματεύσεις και τις διασκέψεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα να είναι σε εξέλιξη, το ελληνικό ζήτημα, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» διεθνών ΜΜΕ.

«Μία λύση κάποιου είδους πρέπει να βρεθεί τον Ιούνιο, καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα μέσα στον μήνα. Θα μπορούσε να προκύψει μια καταστροφική αποτυχία που οδηγεί σε αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας όσον αφορά στα επίσημα δάνεια, την επιβολή ελέγχων ροής κεφαλαίων, το “πάγωμα” καταθέσεων και την έξοδο από το ευρώ. Αλλά καθώς τελειώνει ο χρόνος και τα χρήματα, η συγκέντρωση εγκεφάλων και στις δύο πλευρές φαίνεται πολύ πιθανό να φέρει μια συμφωνία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Economist.

Ο κ. Τσίπρας, επισημαίνει ο Economist, είναι αυτός που βρίσκεται υπό την μεγαλύτερη πίεση, καθώς πλησιάζει η 5η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να πληρωθούν 300 εκατ. δολάρια, καθώς και οι άλλες, στις 12, στις 16 και στις 19- ενώ μετά έρχονται και αυτές που αφορούν σε ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ.

«Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ, όπως και μισθούς και συντάξεις, μόνο μέσα από μια σειρά από όλο και πιο απελπισμένους ελιγμούς...αυτές οι τακτικές μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για λίγο. Είναι επίσης αντιπαραγωγικές, από τη στιγμή που βλάπτουν τον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου μειώνουν τα έσοδα από φόρους. Η Ελλάδα έχει ξαναπέσει ήδη σε ύφεση».
Η αυξανόμενη πίεση προς την Ελλάδα, σημειώνει ο Economist, κάνει την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται πιο ουσιωδώς. «Η απόφαση στα τέλη Απριλίου να μπει στην άκρη ο Γιάνης Βαρουφάκης...βοήθησε» σημειώνεται, ενώ αναφέρεται πως ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει πολύ πιο διαλλακτικό/ συμβιβαστικό λόγο.

«Αν και υπάρχουν ακόμα δύσκολοι συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν, τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας αρχίζουν να διαφαίνονται...με τόσα να χαθούν και λίγα να κερδηθούν και από τις δύο πλευρές, μια συμφωνία φαίνεται ακόμα ως το πιο πιθανό παρά τη “φορτωμένη” φύση των διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία όχι μόνο θα “ξεκλείδωνε” νέα χρηματοδότηση...αλλά θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να ξεπεράσει την άμεση κρίση ρευστότητας αυξάνοντας προσωρινά την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου χρέους που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, θα άνοιγε μόνο τον δρόμο για το επόμενο επεισόδιο στο δράμα- τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας διάσωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου