8 Ιουνίου 2015

FT: Η Μέρκελ έχει πρόβλημα με το κόμμα της λόγω της Ελλάδας


Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του κόμματός της, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εντείνονται και ο θυμός ανεβαίνει, καθώς στο βάθος υπάρχει ο κίνδυνος αποτυχίας.



Οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού -συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών του SDP που είναι πιο θετικά διακείμενοι στην ελληνική πλευρά- γίνονται περισσότερο αιχμηροί κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για την κρίση. Αυτό αναφέρει ανταπόκριση των Financial Times από τη Γερμανία και σημειώνει πως οποιαδήποτε συμφωνία παρουσιάσει η κ. Μέρκελ στην Bundestag που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής από την Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει σοβαρή αντίσταση.

Μήνυμα Γκάμπριελ

«Η Ευρώπη έχει εξαντλήσει τις πιθανότητές της με το προσφέρει συμβιβασμούς στην Αθήνα», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αυτό το Σαββατοκύριακο προσθέτοντας τη φωνή του σε εκείνους που αντιτίθενται στην ελληνική κυβέρνηση. Για να συμπληρώσει: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να προσεγγίσει τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει». Από την άλλη, αιχμηρός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς λέγοντας πως έχει εκνευριστεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση.

Φυσικά, οι Χριστιανοδημοκράτες είναι αυτοί που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή στέλνοντας μήνυμα ότι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόταση για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Μάλιστα, η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ είναι καθοριστική, καθώς οποιαδήποτε έγκριση της συμφωνίας θα περάσει από τη γερμανική Βουλή, άρα θα χρειαστεί να την ψηφίσουν κι αυτοί.

Ο Πέτερ Ράσμουσεν, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών θεμάτων της γερμανικής Βουλής, λέει με νόημα: «Η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει έναν ''βρόμικο'' συμβιβασμό. Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις».

Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα

Τον περασμένο Φεβρουάριο, τότε που κρινόταν η παράταση του ελληνικού προγράμματος, η Μέρκελ κατάφερε να πείσει το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της αν και βρέθηκαν 29 βουλευτές που τάχθηκαν εναντίον μιας επέκτασης. Από τότε, περίπου 135 βουλευτές έχουν αναπτύξει έντονο σκεπτικισμό έως άρνηση σε τυχόν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα. Με τη βοήθεια των Πράσινων και του Die Linke, η πρόταση μπορεί να περάσει, αλλά θα έχει τρωθεί η δύναμη της Μέρκελ αν δει μεγάλο μέρος των δικών της βουλευτών να τάσσονται κατά της πρότασής της.

Ο Ντέτλεφ Σέιφ, μέλος της επιτροπής Ευρωπαϊκών θεμάτων, τόνισε στους FT ότι θα ψήφισε κατά σε οποιαδήποτε πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Και αυτό διότι οι προτάσεις των δανειστών δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, καθώς η Αθήνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. «Η ΕΕ δεν είναι μια εμπορική ένωση», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Bild έβαλε φωτιά στους Χριστιανοδημοκράτες σημειώνοντας πως η απουσία του Σόιμπλε από την πενταμερή του Βερολίνου, μπορεί να σημαίνει ότι χωρίζουν οι δρόμοι του με την Μέρκελ, καθώς φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική ρητορική. Μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU τόνισε πως παρά τις δεδομένες αμφιβολίες του Σόιμπλε, αν η Μέρκελ φέρει τη συμφωνία στη Bundestag θα λάβει θετική ψήφο. Τόνισε, όμως, πως κάθε ημέρα που περνάει το πράγμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου