1 Ιουνίου 2015

Δεν αναλαμβάνει τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη





Δεν θα αναλάβει τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη, όπως γνωστοποίησε με γραπτή δήλωση/ επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν «θύελλας» αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε η συγκεκριμένη επιλογή.

Η ίδια στην επιστολή χαρακτηρίζει αδύνατο να δεχθεί τον διορισμό εν μέσω των αντιδράσεων, συμπληρώνοντας ότι «ποτέ δεν ζήτησε αυτή τη θέση».

Η κ. Παναρίτη ευχαρίστησε τα μέλη της κυβέρνησης που την επέλεξαν για τη θέση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη «με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του».

«Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ (και αντίστοιχων οργανισμών), μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Παναρίτη προσθέτει ότι η «χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι του Μαξίμου επισημαίνουν ότι η επιλογή της κ. Παναρίτη, ως εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, έγινε συλλογικά και ότι «οι απόψεις που ακούστηκαν ότι την επέβαλε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με κύριο θέμα τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο θεωρείται ότι συζητήθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την επιστολή ομάδας 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατέθεσαν πρόταση στον πρωθυπουργό για ανάκληση της απόφασης, εκφράζοντας μαζικά την αντίθεσή τους.

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της» αναφερόταν σχετικά.

Την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με tweet του, το οποίο έκανε retweet ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Επίσης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Στάθης Λεουτσάκος, εξέφρασε τη διαφωνία, με τον Νίκο Φίλη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει λόγο για «ακατανόητη επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου