Κοινή αποδεκτή φόρμουλα με τους πιστωτές επιδιώκει να βρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να προχωρεί σε αναπροσαρμογές στην πρότασή της για το ΦΠΑ.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αναπροσαρμογές αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ζητούν οι δανειστές, ή να υπερβαίνουν σημαντικά το εκτιμώμενο εισπρακτικό αποτέλεσμα της ελληνικής πρότασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό, στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης γίνονται δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά το καθεστώς στο ΦΠΑ των νησιών. Σε αντίθεση με ό,τι προβλεπόταν στην αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς, εξετάζεται τώρα να μην μεταβληθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.
Επίσης, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει οριακές μεταβολές στο ύψος των συντελεστών που έχει προτείνει με τον συντελεστή 23% να παραμένει, πάντως, αμετάβλητος. Σε καμία περίπτωση πάντως, η ελληνική πλευρά, όπως διαμηνύεται, δεν θα δεχθεί την υπαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας στον υψηλό συντελεστή 23% ( από 13% σήμερα ) που ζητούν στην πρότασή τους οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πλεόνασμα θα προταθεί για το 2015 ο στόχος να κυμανθεί στο 0,8% με 1%, ενώ για το ΦΠΑ εξετάζεται αύξηση των εσόδων από το 1δισ. ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση στο 1,2 έως 1,3 δισ. ευρώ.
Αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι ο στόχος εσόδων από το ΦΠΑ θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς να αλλάξει η πρόταση για τρεις συντελεστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης του υπερμειωμένου συντελεστή από το 6% στο 6,5% και του μειωμένου από το 11% στο 12%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου