3 Ιουνίου 2015

Ντράγκι: Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο ευρώ. Χρειάζεται ισχυρή συμφωνία




Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί έχουν προτάσεις πάνω στις οποίες εργάζονται, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για μια «ισχυρή συμφωνία» και τονίζοντας ότι η ΕΚΤ επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Η συμφωνία, σημείωσε, πρέπει να δημιουργεί ανάπτυξη, να είναι δημοσιονομικά βιώσιμη και να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες «πηγές» χρηματοοικονομικής αστάθειας. Επίσης, τόνισε ότι η εκταμίευση χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την άρση του ορίου t-bill. Παράλληλα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, είπε ότι κάτι τέτοιο συνέβη «μια φορά στη δεκαετία του 1970».

Πάντως, ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων όσο είναι σε εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ισχυρή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει ισχυρή ανάπτυξη, θα είναι κοινωνικά δίκαιη, δημοσιονομική σταθερότητα κ.α. Ερωτηθείς γιατί η Ευρώπη δεν τα κατάφερε καλύτερα στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης, απάντησε ότι πολλά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί, κάποια εφαρμόστηκαν, κάποια άλλα όχι. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων στην επόμενη συνάντηση, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ελληνική οικονομία ως μια βιώσιμη οικονομία, αρκεί, όπως σε όλες τις οικονομίες, να εφαρμόζονται οι σωστές πολιτικές. Παράλληλα, αρνήθηκε να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.

Όσον αφορά στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωζώνης, επιβεβαίωσε ότι τα επιτόκια παραμένουν σταθερά, ενώ παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ ανέμενε να δει ισχυρότερες ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, αν και η ανάκαμψη προχωρά όπως αναμενόταν.

H EKT αναθεώρησε προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποδίδει καρπούς, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το 2015.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 0,3% φέτος, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές αναμένονταν να διατηρηθούν αμετάβλητες, αντανακλώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τον αντίκτυπο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, με την πρόβλεψή της να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον Μάρτιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι ο υψηλότερος για την ευρωζώνη από το 2011, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%.

Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό μόλις κάτω του 2%, ωστόσο η αναιμική ανάπτυξη, η αδύναμη κατανάλωση, η χαμηλή πιστωτική επέκταση και η μείωση των τιμών πετρελαίου οδήγησαν τις τιμές σε αποπληθωρισμό νωρίτερα φέτος πριν επιστρέψουν σε θετικό έδαφος τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου